Több tízmilliárd forintos összeget ajánlhat fel idén több mint négy és félmillió adófizető egy százalék formájában a civil szervezeteknek és az egyházi szférának, a felajánlás a járványhelyzetben még fontosabb, mint máskor – mondta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára (MTI 2021.03.28.).

Tudtad, hogy a 2020. rendelkező évben az arra jogosult civil szervezetek részére 1,6 millió felajánlótól 9,6 milliárd forint érkezett? Az 1+1 százalékos felajánlásokból összesen 18,6 milliárd forint gyűlt össze, ami az összesen felajánlható 40,7 milliárd forint kevesebb mint 46 százaléka! A statisztika szerint az emberek fele(!) egyáltalán nem rendelkezik személyi jövedelemadója civil és egyházi szervezetek részére adható 1%-ról!

Minden forint számít!

Jelenleg az adóhatóságnál 137 olyan szervezetet tartanak nyilván, melyek számára az egyházi egy százalék felajánlható a szervezet TECHNIKAI SZÁMa alapján. A törvény szerint a felajánláshoz nem adóazonosítót kell megadni a rendelkező nyilatkozaton, hanem az adott egyház technikai számát kell feltüntetni. A Magyar Evangéliumi Gyülekezetek Egyháza technikai száma a 2350. FONTOS, hogy az adóhatóság eltérően kezeli a civil és az egyházi szervezeteknek tett felajánlásainkat: A civil szervezetek (egyesületek, alapítványok) esetében a felajánlást minden évben meg kell újítani, amikor a személyi jövedelemadó bevallásunkat készítjük. (Erről bővebben itt: NAV honlap) Az EGYHÁZI 1% felajánlást elég egyszer megtennünk, ezután az adóhatóság külön rendelkezés nélkül is az adott egyháznak küldi az egy százalékunkat, ha másképp nem rendelkezünk. A jelenlegi helyzet alapján jogosan feltételezzük, hogy az egyházak éves szinten összességében több milliárd forint támogatástól esnek el csupán a felajánlás hiányából adódóan.

Nem mindenki egyháztag, de minden adófizető rendelkezhet

Tudjuk, hogy a több mint négy és félmillió adófizető honfitársunk nem mindegyike tagja valamely felekezetnek, vallási közösségnek. Ugyanakkor a nem vallásos emberek többsége is elismeri a különféle vallási közösségek által végzett különböző oktatási, szociális, karitatív és egészségügyi szolgálatok jelentőségét. Ennek ellenére csak minden második adófizető rendelkezik adója egy százalékáról. A felajánlott összegek felhasználásáról a kedvezményezett szervezetnek el kell számolnia az adóhatóság felé.

Milyen közhasznú tevékenységekre lehet fordítani a felajánlott adóforintokat?

A Magyar Evangéliumi Gyülekezetek Egyháza (MEGyE) alapító okiratában – az egyes vonatkozó jogszabályok alapján – (1) a családsegítés, (2) a gyermek- és ifjúságvédelem, (3) a hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlősége, (4) a magyarországi etnikai kisebbségekkel kapcsolatos tevékenység, (5) sport, (6) kulturális tevékenység, (7) nevelés, oktatás, ismeretfejlesztés közhasznú tevékenységek szerepelnek. A MEGyE vezető tisztségviselői és önkéntesei tevékenységüket önkéntes alapon, díjazás nélkül, társadalmi megbízás keretében végzik, így minden adomány a közvetlenül a kedvezményezettekhez kerülhet.

Rendelkezz adód 1%-áról a MEGyE javára! 

Ha Te is tudnád támogatni, hogy hátrányos helyzetű egyének és családok, romák esélyhez, támogatáshoz jussanak, hogy gyermekeink támogató, aktív nyári táborokba juthassanak el, hogy fiataljaink vezetőkké válását támogassuk, hogy a házaspárok részére párkapcsolati tréningeket tudjunk szervezni, hogy gyermekeink részére szeretet-központú bibliai értékrendű nevelést tudjunk biztosítani, hogy koncerteket, művészeti kiállításokat és eseményeket tudjunk támogatni, hogy önismereti és személyiségfejlesztő eseményeket, hitéleti táborokat és továbbképzéseket tudjunk szervezni, akkor rendelkezz adód egy százalékáról, és biztasd erre barátaidat, kollégáidat és ismerőseidet is! Isten áldása legyen a jószívű adakozókkal!

[letölthető szórólap]